Idag är det allmän flaggdag. 6 november 1632 dödades Gustav II Adolf under slaget vid Lützen. Nu är det knappast kungens död vi flaggar för utan snarare att han under sin levnad ansågs vara en man utöver det vanliga. Han anses vara en av de största fältherrar som funnits och dessutom påstår många att han drevs av ädla syften då han kastade in Sverige i trettioåriga kriget.
För att få ihop en armé tvångsrekryterades unga män och pojkar i de båda dåvarande rikshalvorna. En del så unga som 15 år. I kriget var nog Gustav Adolf mer återhållsam än de flesta andra fältherrar. Detta hindrar honom dock inte från att tillåta fri plundring av den protestantiska (!) staden Frankfurt an der Oder efter det att staden hade stormats i april 1631.
Det som fick störst konsekvenser är dock att Kungen efter slaget vid Breitenfeld 7 september 1631 väljer att fortsätta kriget trots att hade kunnat förhandla sig till ett mycket förmånligt fredsavtal där en stor del av det tyskspråkliga området skulle förblivit protestantiskt. Detta innebar att många unga män istället för få komma hem till sina familjer tvingades fortsätta striderna för att tillslut liksom kungen dö i det alltmer meningslösa kriget.
Kanske kan man argumentera för att kriget var en nödvändighet för att på sikt freda Sverige som nation men är det verkligen nödvändigt att fira denne man med en allmän flaggdag? Med viss rätt kan man kritisera andra länder för att högtidlighålla rent nationalistiska händelser där många oskyldiga dödats men så länge vi själva väljer att fira en tydligt nationalistisk högtid så kanske vi skall vara lite återhållsamma i kritiken?
Däremot tycker jag göteborgarna gott kan fortsätta proppa i sig sina bakelser till minnet av stadens grundande. Däremot kanske man kan väja en annan dag (exempelvis 4 juni då staden fick sina stadsprivilegier).http://www.dn.se/mat-dryck/gustav-adolf--alla-bakelsers-kung
Skrivet av Eric Jansson