Vi vill fundera, resonera och filosofera kring företeelser, stora som små, som finns i vår omgivning eller som vi hör om på nyheterna eller läser i en bok. Eller kanske om något vi hört på bussen eller pratat om med vänner. Om det som är fallet helt enkelt.


Petra Dalin, skribent

Eric Jansson, skribent

torsdag 9 december 2010

John Lennon

Den 8 dec 1980, i dagarna trettio år sedan, skjöts John Lennon ihjäl av Mark Chapman. Nu visar SVT-play en dokumentär där bl.a. journalisten Jack Jones berättar om sina möten med Chapman. Chapman visade efter mordet, enligt psykologer och läkare, prov på en mängd psykiska sjukdomsdrag, men att ställa en diagnos visade sig vara svårt.

Journalisten Jack Jones, som träffade Chapman under flera tillfällen under en period av nio månader, mötte en man som varit ett stort Beatlesfan sedan 8-årsåldern och som vid mordplatsen lämnade ett ex av Johan Lennons senaste album, som Lennon därtill signerat.

Dokumentärer av dessa slag kan förvisso tendera att bli lite irriterande i sin iver att förklara en "störd personlighet", där läkare och psykologer uttalar sig om ett tragiskt livsöde där en suicidal man, med narcissistiska personlighetsdrag, dåligt självförtroende och som törstar efter bekräftelse och erkännande, tror sig kunna finna sin identitet genom att mörda Lennon. Dock, dokumentären lyckas i någon mån ringa in det som kanske inte helt och fullt kan förklaras, dvs hur någon överhuvud taget kan mörda någon. Ex omnämns den bibel (som Chapman haft på det hotellrum där han planerat mordet) och där Chapman korrigerat en av evangelierubrikerna, som nu fått texten: "The Gospel According to St. John Lennon". När han greps för mordet, höll Chapman i ett ex av Salingers "Räddaren i nöden", vilket naturligtvis blivit tacksamt för många att analysera och ev förfasa sig över.

Länk till dokumentären, på svt-play:
http://svtplay.se/v/2260955/dokumentarfilm/jag_dodade_john_lennon