Vi vill fundera, resonera och filosofera kring företeelser, stora som små, som finns i vår omgivning eller som vi hör om på nyheterna eller läser i en bok. Eller kanske om något vi hört på bussen eller pratat om med vänner. Om det som är fallet helt enkelt.


Petra Dalin, skribent

Eric Jansson, skribent

fredag 18 november 2011

Är bensinen verkligen så dyr?

Visserligen täcker inte bensinpriset på långa vägar de miljökostnader som trafiken orsakar, men om vi nu bortser från denna petitess och istället frågar oss om bensinen är så dyr att vanligt folk inte har råd att köra i den utsträckning de faktiskt behöver, vad kommer vi fram till då?

Jag tänkte ta hjälp av en person som inte ens kan befinna sig på den plats jag nu placerar honom. Personen (vi kan kalla honom Sven) antas komma hit från en avlägsen tid – vi kan dra till med 1700-talet, eftersom energiresurser då fortfarande var en bristvara. Sven blir efter ankomsten snart informerad om det orimligt höga bensinpriset av någon bilburen svensk. Som många andra bilister är denna person starkt förankrad i verkligheten och antas därför inte kunna ha fel i en så avgörande fråga.

Eftersom vår vän kommer från 1700-talet antar han att en så dyr energiråvara är något som alla (utom de orimligt rika) försöker hushålla med så gott de kan. Under de följande dagarna gör Sven dock ett antal iakttagelser som är ganska förvirrande för en förindustriell människa.

I de flesta bilar som åker omkring på vägarna finns oftast en eller två personer trots att de flesta bilar har plats för fem. Dessa fordon framförs dessutom ofta på ett sätt som inte precis är avsett att hushålla med bränsle. Sven noterar också att det finns alternativ i form av mindre fordon som kan transportera lika många människor till en lägre bränslekostnad – fordon som har begränsad popularitet i Sverige. Han förstår också att det finns ett alternativ i form av buss eller tåg. Ett alternativ som spar energi men som ofta väljs bort till förmån för den egna bilen. En kylig morgon ser Sven många bilar som står på tomgång samtidigt som deras ägare skrapar is från rutorna. Sven har förstått att bensinen är till för att förflytta fordonet och att det finns betydligt effektivare sätt att värma upp kupén. På fredags- och lördagskvällarna ser Sven ungdomar som sladdar runt i rondeller med tunga, omoderna och bränsletörstiga bilar byggda för minst 20 år sedan. På söndagen får Sven dessutom se en manifestation av barnfamiljer som tar bilen för att köra flera mil för att handla saker som de i allmänhet inte behöver på ett så kallat köpcentrum. Sven har också sett att det finns en smart, energibesparade uppfinning, kallad cykel. Han förstår dock inte varför den används så lite och varför så många korta resor trots detta görs med bil.

Sven kommer tillslut fram till följande slutsats: Antingen är bensinen för billig eller så är de flesta människor orimligt rika.

(Observera att denna bloggpost inte kan tas som intäkt för att jag vill ha det som på ”medeltiden” – poängen är istället att få dig att reflektera över påståendet ”bensinen är orimligt dyr”.)

Skrivet av: Eric Jansson