Vi vill fundera, resonera och filosofera kring företeelser, stora som små, som finns i vår omgivning eller som vi hör om på nyheterna eller läser i en bok. Eller kanske om något vi hört på bussen eller pratat om med vänner. Om det som är fallet helt enkelt.


Petra Dalin, skribent

Eric Jansson, skribent

onsdag 9 mars 2011

Lite som att flyga och hoppas att man uppfinner landningshjulen någonstans däruppe i luften.

För några år sedan var jag på studiebesök på kärnkraftsverket i Oskarshamn och såg då ned i den bassäng, där Sveriges samlade uttjänta (högaktiva) kärnkraftsavfall förvaras i väntan på slutförvaring. Frågan kring slutförvaring är ju som bekant inte löst. Lite som att flyga och hoppas att man uppfinner landningshjulen någonstans däruppe i luften.
Tidsperspektivet vad gäller slutförvaringen, på sisådär femhundra meters djup någonstans i den svenska urberggrunden, är 100 000 år. Så länge ska de tilltänkta kopparkapslarna hålla utan att läcka radioaktivt innehåll. Lika länge ska bentonitleran, vilken ska omge kapslarna, hindra läckage ut i omgivande berggrund. Resonemanget blir lite fritt tolkat: kapslarna ska hålla (=hängslen), men om de inte håller som utlovats, ska leran (=livrem) hindra läckage. Och om inte leran håller måttet, ska berggrunden vara tillräckligt tät för att grundvattnet inte ska nås av det radioaktiva innehållet ... och om inte berggrunden håller måttet … finns ingen mer fallskärm.
Idag lyssnade jag på Klotet i P1 och dess reportage om det svenska slutförvaret av kärnkraftsavfall. Huruvida man egentligen kan vara säker på något, är en intressant filosofisk fråga, men i detta sammanhang är frågan om visshet enbart absurd och skrämmande. Det framgår i inslaget (liksom även framförts tidigare) att experter har helt olika uppfattning om kopparkapslarnas beständighet och om nuvarande förslag på slutförvaring egentligen är den främsta tänkbara metoden. Som lyssnare och lekman blir det fullständigt orimligt att denna viktiga fråga tycks utmynna i bedömningar och åsikter om kopparkapslarnas hållbarhet, snarare än deras faktiska beständighet. Vi känner därtill knappast alla de variabler som under tusentals år kan påverka kapslarna.
Lyssna gärna på Klotet, som sändes i P1 idag onsdag 9 mars.